pondelok 28. februára 2011

Kaymer vystriedal Westwooda

Postupom do finále Accenture Match Play Championship v nedeľu 27. februára v Arizone Martin Kaymer (na snímke) súčasne postúpil aj na prvé miesto svetového rebríčka. Dvadsaťšesťročný Nemec z Düsseldorfu vystriedal na prvom mieste Anglicana Lee Westwooda. Vo finále svetovej jamkovky však Kaymer podľahol na 16. jamke Angličanovi Luku Donaldovi. - Kaymer sa svetovou jednotkou stal 25 rokov potom, čo na rovnaký piedestál v apríli 1986 vystúpil ďalší Nemec, slávny Bernhard Langer. Európania prvýkrát za 19 rokov obsadili prvé štyri miesta svetového rebríčka. Kým Kaymer a Westwood si svoje miesta prehodili, na tretiu priečku sa posunul Luke Donald a na štvrtej Graeme McDowell zo Severného Írska.


Európa si naposledy užívala takúto dominanciu 15. marca 1992, kedy čelo svetového rebríčka tvorila silná štvorka Ian Woosnam, Sir Nick Falda, José Maria Olazabal a Seve Ballesteros. Pred finále svetovej jamkovky v Ritz-Carlton Golf Clubu v Dove Mountain nadšený Kaymer povedal: "Skvelé je, že budúci týždeň nehrám žiadny turnaj, takže snáď budem schopný doceniť, čo sa mne podarilo. Čo však môžem vyhlásiť hneď, je, že to je moment, na ktorý som hrdý. Nielen kvôli sebe, ale aj kvôli mojej rodine, ľuďom, ktorí mne pomáhali, a samozrejme kvôli Nemecku a European Tour. Je to zvláštny pocit byť svetovou jednotkou ako druhý Nemec po Bernhard Langerovi, ktorý bol mojím veľkým vzorom , keď som vyrastal. "


Kaymer je ešte len 14. hráčom a šiestym Európanom, ktorý sa za dvadsaťpäť rokov existencie svetového rebríčka dostal do vysnívanej pozície. Profesionálom sa stal v roku 2005, v auguste 2006 zvíťazil vo svojom premiérovom vystúpení na turnaji European Challenge Tour, čím sa posunul z 1249. na 480. pozíciu vo svetovom rebríčku. Od tej doby pozoruhodne silnel - na konci roka 2007 bol 76., na konci roka 2008 25., na konci roka 2009 13. a na konci roka 2010 už tretí na svete. Na European Tour Kaymer dokázal zvíťaziť deväťkrát. Svetovou jednotkou sa stáva ako druhý najmladší hráč v histórii (26 rokov, deväť týždňov) za Tigerom Woodsom (21 rokov, 24 týždňov) a ako šiesty Európan po hviezdach Bernhard Langerovi, Sev Ballesteros, Ianu Woosnamovi, Sirovi Nicka Falda a Lee Westwood.