nedeľa 6. februára 2011

European Golf Tour Bahrain

Golf na European Tour zažíva pri premiére série v Bahrajne kuriozitu. Turnaj na ihrisku s dizajnom Colina Montgomerieho sa odohráva bez bunker. Všetky piesočné prekážky boli vyhlásené za waste areas, aby sa nemohlo pliesť, čo je bunker a čo nie.

"Na tomto ihrisku nie sú žiadne bunker."

Odkaz, ktorý by potešil každého amatérskeho golfistu, našli profesionáli v šatni v Bahrajne.

Tento týždeň na účely Volvo Golf Champions platí, že všetky piesočné prekážky sú považované za waste areas a že je teda v nich dovolené založiť palicu, odstrániť voľné prírodné predmety a mať cvičné švihy.

Naopak v bunker sa nič také nesmie, inak sa ukladá trest dvoch rán.

European Tour uviedla, že v Royal Golf Clubu v Bahrajne je "často veľmi ťažké posúdiť, čo je ešte waste area a čo bunker."

Šéfrozhodčí tour Andy McFee k tomu dodal, že "golfové ihrisko je v absolútnom poriadku, ale nejasné hranice medzi púšťou a bunker predstavujú veľký problém v definícii prekážky, akokoľvek je táto kombinácia vizuálne atraktívne. Všetok piesok budeme preto považovať za púšť."

Nie je to prvýkrát, kedy sa hrá týmto spôsobom. Goflisté zažili rovnaké riešenie problému na americkom Kiawah Island a jeho Ocean Course pri Ryder Cupe 1991 a to isté sa opakovalo na World Cup of Golf roku 2003.

"Povedie to síce k nezvyklým situáciám, ale je to lepšie, než keby hráči zbierali tresty. Ako vieme, televízny diváci sú rýchli v podávaní informácií, že sa deje čosi nepravého, ale v tomto prípade je chceme upozorniť, že ide o niečo iné, "dodal McFee.

Nastala tak opačná situácia ako pri minuloročnom PGA Championship v americkom Whistling Straits, ktrorý má oficiálne 967 bunker, ale celkom asi 1200 piesočných miest, takže všetko bolo vyhlásené za prekážku. Doplatil na to Dustin Johnson, ktorý založil palicu v piesku na poslednej jamke finálového kola, dostal dve trestné rany a vyradil sa tak z play off.

Turnaj z Bahrajnu vysiela denne v priamych prenosoch Golf Channel.

Foto: European Tour