nedeľa 20. februára 2011

Golfová móda - Golfové oblečenie

Technológia neovplyvnila len štýl hrania golfu, ale aj vzhľad a štýl obliekania jeho hráčov. Eleganciu a formálnosť golfového oblečenia postupom času nahradil voľnejšie a odvážnejší štýl, ale vecnosť a praktickosť oblečenia pretrváva dodnes.
O golfistov sa vo svete traduje, že patrí medzi jedny z najhoršie oblečených športovcov sveta. Hoci je tento šport považovaný za veľmi elegantné, nájdu sa golfisti, ktorí sa dokážu aj na veľké turnaje obliecť nevkusne.

Tu je stručný súhrn vývoja golfového oblečenia, rozdelený na približné etapy vývoja:
1700-1900
Najranejšie golfoví hráči si nerobili veľké starosti s vhodným oblečením pre ich šport a najčastejšie tak pri hraní golfu nosili kilt a zvieracie kože. To bolo vtedy oblečenie typické pre škótske pastiera, ktorí tiež golf vymysleli.
V čase, keď si túto hru obľúbila európska šľachta, sa razom zmenil aj štýl obliekania. Do golfu sa preniesol aristokratický štýl, pretože práve šľachta hrávala golf najčastejšie. Golfisti začali nosiť po kolená dlhé kraťasy s pančuchy, športové fraky a kravaty, ktoré pri hre väčšinou horeli.


1900-1925
Už koncom 19. storočia sa neúprosne posúvala lemami pánskych nohavíc smerom nadol a v spoločnosti sa postupne presadzovali dlhé nohavice. Tie sa potom stali najobľúbenejším prvkom pánskeho oblečenia vo všetkých sektoroch spoločnosti. Golfisti tento fakt úplne neprijali a rozhodli sa preto maskovať svoje nohavice do dlhých ponožiek.

Ako golfisti v vtedajšej dobe zvládali horúce počasie, to nie je známe, niektorí by sa ale určite odvážili odložiť svoje vážne obleky a kravaty aj pri vlhkom počasí a boli by za takéto počasie vďační.


1926-1950
Liberalizace módy v dvadsiatych rokoch zasiahla aj do golfového štýlu obliekania a nastalo niekoľko zmien. Golfisti sa oslobodili od nešikovného a nepohodlného prvku v ich šatníku, a tým bol formálny oblek. Kravaty sa však spolu s nohavicami zastrčenýma do ponožiek ako súčasť golfového outfitu udržali.

V tejto dobe svojej obľuby dosiahol aj sveter s výstrihom do V, a to obzvlášť medzi golfistami náchylnými na nachladnutí. Niektorí odvážnejší hráči sa zbavili kravát - v prospech motýlikov, tí praktickejšie sa obliekli do svetrov. Hráči kombinovali motýliky s hlboko strihanými výstrihy u svetrov a jasne vzorovanými ponožkami, čo nápadne pripomínalo oblečenie obyčajných šašov.


1950-1990
Potom, čo sa preklenulo dvadsiate roky, a to predovšetkým vtedajší módny vkus, prišli oneskorene golfoví hráči na to, že nosenie ponožiek cez nohavice je asi rovnako nevkusné ako nosenie ich spodnej bielizne cez nohavice. Nebolo preto žiadnym prekvapením, že hráči začali nosiť dlhé nohavice, ktoré novo zakrývali ich ponožky.

Približne touto dobou sa v golfovej móde začali objavovať najrôznejšie farby, ktoré mali kompenzovať vážnosť a usadlosť doterajšieho oblečenie. Počas sedemdesiatych rokov sa v golfových outfitoch objavili rozmanité farby a úspešné boli všemožné do očí bijúce farebné kombinácie.

1990 - súčasnosť
Koncom 20. storočia začali golfisti poľavovať od prehnaného používania farieb vo svojom šatníku a na ihrisku sa objavovali hráči v oveľa usedlejším a menej smiešnom oblečení. Na trhu sa tiež začali presadzovať firmy ako Nike, ktoré napomohli zavedenie novej módy pekne strihaných športových trik a šiltoviek.

Tento stav golfové módy sa však dlho neudržal a milénium zapríčinilo obľubu v retro oblečenie - naberané nohavice, okázalé a nápadné farby a návrat neprehliadnuteľných ponožiek.

A štýl súčasnosti? Ten si vlastne tvoríme ako golfisti sami. Nielen módne firmy určujú, čo je moderné a štýlové, ale v konečnom výsledku sú to práve aktívne hrajúci golfisti, ktorí svojím obliekaním ovplyvňujú golfovú módu a záleží aj na nich, ako bude vývoj vzhľadu golfistov v ďalších rokoch pokračovať.