pondelok 14. februára 2011

Boj o pravidlá

PGA komisár, Tim Finch by rád videl trochu viac sedliackeho rozumu v uplatňovaní trestov za porušenie pravidiel, ktoré oznamujú televízni diváci prostredníctvom emailu a telefónu. V utorok vyhlásil, že úplný zákaz telefónneho oznamovania priestupkov tiež ale nie je vhodným variantom.

Tour si samozrejme váži, že ľudia môžu priestupky, ktorých si inak nikto nevšimol nahlásiť. Finch povedal, že teda v žiadnom prípade nechcú takéto ľudí odradiť. Namiesto toho chcú akceptovať ich oznámenia a následne sa s nimi aj nejako vysporiadať.

"Ide len o spôsob, akým je pravidlo uplatnené," povedal pri svojej utorkovej zastávke na ihrisku Montreux Golf & Country Club, za účelom propagácie trinásteho ročníka turnaja Reno-Tahoe Open, ktorý sa bude hrať 4. -7. augusta na okraji Sierra Nevady.

Finch okrem iného potvrdil, že kontroverzná téma preberal s vedením USGA minulý piatok na stretnutí vo Phoenixe. Ich diskusia sa týkala nedávno oznámených porušení pravidiel Camile Villegas na Hawaji a Padraig Harringtonom v Abu Dhabi. Obaja hráči boli následne diskvalifikovaní za podpis chybné skórkarty. Vedenie si je dobre vedomé, ako je pravidlo komplikované.

Prvou otázkou je, či je vhodné diskvalifikovať hráča za podpis skórkarty, keď nemá dôvod domnievať sa, že je skórkarty chybná. Finch tiež spochybnil vhodnosť trestu dvoch rán, aj keď hráč nemá ani najmenší dôvod sa domnievať, že sa dopustil priestupku.


PlaySuperEna and win up to 150 million


Niektorých vecí, ako je práve drobné pohnutie lopty, ako tomu bolo iv Harringtonově prípade, si ľudské oko nemôže všimnúť. Pohyb Harringtonova lopty bol navyše pozorovateľný iba na HD televíziu. Hráč teda nemal najmenšie tušenie, že práve porušil pravidlá a všetko by sa v tomto prípade podľa komisára malo riešiť pomocou sedliackeho rozumu.

Vyzerá to teda, že sa od PGA nakoniec dočkáme pár menších zmien pravidiel a celý systém by mal byť podľa komisára lepší.