streda 25. júna 2008

Golf zábavne

Tu je jeden veľmi zábavný citát o golfe ako hre.
Údajne pochádza od známeho britského politika Winstona Churchilla :-)

Citát:

"Golf je hlúpa hra, ktorej cieľom je dopraviť veľmi malú loptičku do ešte menšej jamky nástrojmi na to nevhodnými."

Tak sme sa trošku pobavili a teraz rýchlo na driving range alebo na golfové ihrisko odpáliť pár loptičiek a narvať ich do tých malých jamiek! :-)

Mýty o golfe

Mýty o golfovom vybavení a golfových výkonoch

Ponúkam Vám niekoľko zaužívaných mýtov o golfe. Zostavil ich pán Dick Rugge - Senior Technical Director, United States Golf Association.

1. Golfový hráči s rýchlejším švihom majú pri nových loptičkách ktoré boli predstavené v roku 2000 výhodu oproti iným hráčom.

Chyba. Vedecké testy a aktuálne výsledky na americkej PGA tour potvrdili, že rýchlejšie švihajúci hráči nezískali výhodu. Príklad: Corey Pavin, najkratší hráč v roku 2000, získal v rokoch 2000 - 2005 rovnakú vzdialenosť vďaka týmto loptičkám (7.4 yardu) ako najdlhší hráč na tour John Daly (8.7 yards)

2. Vzdialenosť doletu loptičky nie je limitovaná

Chyba. Vzdilenosť doletu golfovej loptičky je regulovaná od roku 1976.

3. Vzdialenosť odpalov sa dramaticky zvyšuje

Chyba. Kým sa priemerná dĺžka odpalov na PGA tour značne zvýšila za posledných 10 rokov, zároveň sa zase za posledné 3 roky znížila. Priemerný nárast od roku 2003 do 2006 je iba asi 1 yard ročne.

4. Hráči s najdlhšími odpalmi na PGA Tour končia vyššie vo výsledkoch (money list)


Chyba. Niektorí "dlhí" hráči sú veľmi úspešní, ale v priemere, Top 10 hráči s najdlhšími odpalmi v skutočnosti za posledné roky v rebríčku klesajú. Od 1980-85 bol ich priemerný rank 64.2, kým v 2000-2005 to bolo iba 77.1

5. Väčšina PGA Tour profesionálov švihá rýchlosťou 120mph a viac


Chyba. Priemerná rýchlosť švihu na "túre" je asi 113 mph. Niektorí majú švih rýchlejší ako 120mph ale to je len malá menšina.

6. Priemerná vzdialenosť odpalu 5kou železom na PGA Tour je viac ako 200 yardov.


Chyba. PGA Tour Shotlink systém, ktorý zaznamenáva všetky odpaly počas sezóny ukazuje, že priemerný odpal z fairway na green 5kou železom je 185 yardov. Pri odpaloch z odpaliska na pare 3 je to asi 197 yardov.

7. Získate dlhší drive (odpal) ak použijete topspin.

Chyba. Každý normálny drive má backspin. Backspin generuje zdvih a drží loptičku vo vzduchu. Môžete použiť topspin ale iba ak udriete vrch loptičky, čo spôsobí, že pôjde krátko a do zeme.

utorok 24. júna 2008

Golf rezort Park Rajec video

Na YouTube som nasiel jedno video zo slávnostného otvorenia nového golfového ihriska Rajec. Je tam rozhovor so starostom mesta Rajec a ďalšími zainteresovanými ľuďmi na tomto golfovom projekte. Taktiež je tam niekoľko záberov zo samotného ihriska aj ke´d za daždivého počasia, no a môžete si pozrieť aj prvý odpal na tomto ihrisku.




Video sem tam nie je v moc dobrej kvalite, je prevzaté z YouTube tak ako tam bolo publikované.

Vyhraj auto na golfe

Na turnaji ABSOLUT GOLF CUP 2008 sa dá vyhrať auto! Táto golfová túra sa skladá zo 6 jednodňových golfových turnajov, kde posledné dva sa budú hrať ako finálový dvojturnaj – každý z nich samostatne bodovaný. Do finálového turnaja sa môžu golfisti kvalifikovať na základe dosiahnutých výsledkov z prvých 4 turnajov.

Turnaje sa odohrajú na ihriskách v Maďarsku, Česku, Rakúsku a Slovensku. Turnaje sú aj na úpravu HCP. Na turnaji môže štartovať iba 80 hráčov a bude mať najmä športový charakter. Na každom turnaji budú min. 4 rozhodcovia a bude sa veľmi dbať na striktné dodržiavanie pravidiel.

Kalendár turnajov ABSOLUT GOLF CUP Tour 2008

16.5.2008 - piatok ...... Birdland golf course / Bük Maďarsko
13.6.2008 - piatok ...... Adamstal Rakúsko
18.7.2008 - piatok ...... Ropice golf course Česká republika
08.8.2008 - piatok ...... Kaskáda Brno Česká republika

finálový dvojturnaj:
09.10.2008 – štvrtok .... Black Stork Veľká Lomnica
10.10.2008 – piatok ... Black Stork Veľká Lomnica

Okrem vecných cien pre víťazov jednotlivých turnajov a aj celej túry si každý golfista môže zahrať aj o špeciálnu cenu... na každom turnaji bude určená jedna jamka kde môžete vyhrať osobný automobil ak sa vám podarí zahrať Hole-in-one. Výhra je osobný automobil MAZDA MX 5 hardtop.

nedeľa 15. júna 2008

Golf Rajec

Tak od júna máme na Slovensku nový golfový klub. Je ním club Golf Park Rajec.
To je vynikajúva správa nielen pre Žilinský kraj a golfistov tam bývajúcich.

Takže čo nám golf rezort Rajec ponúka?

Momentálne sa jedná o 9 jamkové ihrisko zasadené do nádhernej krajiny s prírodnými vodnými plochami. Toto ihrisko má par 31 a dĺžku 1979 metrov o celkovej rozlohe 13 hektárov.


V súčasnosti je vo výstavbe aj 18 jamkové majstrovské ihrisko a sprírodným 11ha jazerom.

Okrem toho si tu budete môcť kúpiť aj nejakú nehnuteľnosť priamo v rezorte golfového ihriska. Vybrať si môžete zo 46 rodinných domov, 26 apartmánových domov, prípadne navštíviť 4 hviezdičkový kongresový welness hotel.

Viac info o tomto rezorte tu.

štvrtok 12. júna 2008

Golfová škola

Tento týžden sa začal vynikajúci seriál na programe Galaxie sport, ktorý sa volá Golfová akademie Kunětická hora.

Je to vynikajúci program pre začiatočníkov na to aby sa oboznámili s golfovými pravidlami, golfovou etiketou, naučili sa úderi palicami atď - škola golfu ktorú uvádza Marek Eben.

O praktické ukážky sa stará golfový profesionál Simon Holmes.

Ak sa chcete niečo o golfe dozvedie tak si tento seriál nenechajte ujsť.
Vysiela sa na už spomínanom programe Galaxie sport a to vždy v utorok a štvrtok o 18.00 a reprízuje sa v ten istý deň o 23.10 hodine.

Golf Hra

Čím je hra nazývaná golf taká príťažlivá, že sa jej vo svete venujú milióny ľudí a postupne rastie na popularite aj u nás?

golf je prístupný pre všetky vekové kategórie, pretože nekladie veľké nároky na fyzickú kondíciu, alebo pravidelný tréning. Samozrejme ako ho nechcete hrať profesionálne. Ale aj v profesionálnom golfe sa dá hrať aj 50ky, prípadne v kategórii seniorov aj dlhšie. Takže v podstate stať sa golfovým profesionálom sa môžete stať v akomkoľvek veku, pod podmienkou, že golfu venujete niekoľko rokov tréningu a budete mať aj trochu talent.

Ale späť k téme. Pre rekreačných golfistov je príťažlivý aj tým, že umožňuje hrať rôznym vekovým kategóriám spolu a vďaka systému hendicapov aj to aby ste si zasúťažili aj s hráčom, ktorý je výkonnostne niekde inde ako vy. Toto vám neumožní žiadny iný šport.


Ďalším plusom je to, že sa jedná o zdravý šport. Hráč sa neustále pohybuje na vzduchu, chodí po mäkučkých zelených trávnikoch, je v prírode, čo mu umožňuje maximálne relaxovať.

Hrať sa dá za každého počasia.

Pri hre golfu sa dajú nadväzovať nové kontakty a priateľstvá, no a pre podnikateľov je to výborný spôsob ako si spestriť obchodné rokovanie a uzavrieť nové zmluvy či obchody.

Jednoducho, golf si dokáže veľmi rýchlo človeka získať, pretože poskytuje relax pre telo aj dušu a pre mnohých sa stáva životnou láskou.

Golfový blog

Toto prvý uvítací príspevok v mojom novom golfovom blogu.
Prečo blog o golfe?

Nuž, pretože si myslím, že na Slovensku je veľmi málo informácií o golfe a možnostiach okolo neho. Teda, informácie sa dajú nájsť, ale nie na jednom mieste.
Musíte preskákať množstvo stránok aby ste našli čo potrebujete.
Viem to, pretože som nedávno sám začal hrať golf a tak som potreboval nájsť množstvo informácií o golfových pravidlách, o tom ako sa počíta hrací hendicap, o golfových turnajoch, alebo o golfových ihriskách na Slovensku či v okolitých krajinách ako sú Čechy, Maďarsko, Rakúsko a pod.

Taktiež som potreboval golfovú výstroj - vybavenie. No a nechcelo sa mi kupovať hneď to najdrahšie. A našiel som aj 70-85% zľavy.

Tak som si povedal, že skúsim spraviť takýto blog, kde budem postupne pridávať užitočné informácie pre začínajúcich golfistov a možno aj pre tých viac pokročilých.

Dúfam, že si tu nájdete to svoje.