pondelok 20. júna 2011

McIlroy - víťaz US Open 2011

Zbierku rekordov US Open rozšíril víťazný golfista tohtoročného 111. ročníka Rory McIlroy o ďalšie dva. Skóre -16 je najnižšie v histórii a konečný počet rán 268 je ... tiež najnižšie v histórii. Dvadsaťdvaročný Severoir úplne triumfoval.

Vo finálovom kole dal zabudnúť na svoje zlyhanie z aprílového Masters. Na prvom major turnaji sezóny viedol ešte v polovici štvrtého kola, než jeho hra pod psychickým tlakom skolabovala. "Vyzerá to, že som sa cez to preniesol celkom rýchlo," pokúsil sa uzavrieť tisíckrát pripomenutú tému.

Na druhom majorovi v Congressional Country Clubu to tentokrát dotiahol až do konca. A keďže od jeho narodenín uplynul sotva mesiac, je aj najmladším víťazom US Open od roku 1923.

"Víťazstvo darujem svojmu otcovi ku Dňu otcov. Svojmu víťazstvu som začal veriť niekde na desiatej alebo jedenástej jamke," vyhlásil šampión, ktorého u greene osemnástej jamky čakala otcovská náruč.

Rozdiel medzi McIlroyom a druhým v poradí Jasonom Daye je úplne nečakaných a impozantných osem rán. Takto svoju konkurenciu dokázal zdrtit len ​​Tiger Woods pred jedenástimi rokmi.

"Vedel som, že väčšina ostatných sa len ťažko dostane na také skóre, takže vyhrať týmto štýlom bolo veľmi príjemné," pripojil McIlroy.

Bol to úplne uvedomelý a vyrovnaný výkon, čo predviedol víťaz v poslednom kole. Síce sa dopustil dvoch bogey, ale vedel, že to s ním nič neurobí. Žiaden z konkurentov sa jeho skóre výrazne nepriblížil, takže najhoršie kolo turnaja 69 rán znamenalo poistku veľkého titulu.

Čo by za takéto kolo kto dal! Mnohí favoriti ostali v poli porazených, napr. svetová jednotka Luke Donald, alebo americký obľúbenec Phil Mickelson, ktorý už prekročil štyridsiatku a US Open nikdy nevyhral.

Američania opustili pole už vlani, keď v Pebble Beach vyhral Graeme McDowell. Čuduj sa svete, hráč zo Severného Írska. "Klobúk dole," gratuloval obhajca. "Ten chlapec ma nemôže prekvapiť, konečne predal to, čo vie. Je to najlepší hráč, akého som kedy videl."

McIlroy na výkon svojho krajana, kamaráta a spoluhráča z minuloročného úspešného tímu Európy v Ryder Cupe nadviazal úplne skvele. Obhajca skončil na delenom 14. mieste.

To samostatné druhé patrí Dayovi, ktorý tak zopakoval umiestnenie z Masters. Australanova ojedinelá bilancia z tohtoročných major je korunovaná faktom, že od polovice druhého kola až do konca turnaja na ťažkom Blue Course zahral 45 jamiek bez bogey.

A tiež Day viac než o sebe hovoril o svojom premožiteľovi.

"Prorazil celé štartové pole a v tak mladom veku. Golf je naozaj, ale naozaj úžasný šport v jeho podaní," uviedol Austrálčan, sám ešte len dvadsaťtriročný.

Zo štyroch mužov na delenom treťom mieste môže mať najväčšiu radosť Lee Westwood, ktorý sa vinou Donaldového nezdaru opäť priblížil pozícii svetovej jednotky. Ak sa na ňu vráti, Angličan bude musieť čeliť ďalšej vlne poznámok o tom, že je najlepším hráčom sveta, ale bez major titulu.

Ten premiérový si teraz vychutnáva McIlroy. "Nemôžem byť šťastnejší," povedal hráč, ktorému zároveň patrí šek na 1 350 000 dolárov.

štvrtok 16. júna 2011

Najrýchlejšia cesta na európsku profesionálnu golfovú túru

Faldo Series ponúka najkratšiu cestu na európsku profesionálnu tour

Faldo Series, séria kvalifikačných turnajov pre mládež vo veku od 12 do 21 rokov, ktorých duchovným otcom je Sir Nick Faldo, dorazila aj do Českej republiky. Turnaj sa odohrá 24. a 25. júna na ihrisku v Telči. Víťazi českej kvalifikácie dostanú osobné pozvanie na Faldo Series Grand Final konajúce sa v severoírskom rezorte Lough Erne. V trojkolovom finále sa rozhodne o víťazovi, ktorý dostane divokú kartu na jeden z turnajov European Tour alebo Ladies European Tour. Preto vám stačí len dvakrát vyhrať a môžete si zahrať s takými hviezdami, ako sú Graeme McDowell, Ian Poulter alebo Luke Donald. Séria bola založená v roku 1996 a medzi víťazov patrí napr Rory McIlroy, Nick Dougherty, Melissa Reid či Yani Tseng. V súčasnej dobe sa kvalifikačné turnaje hrajú v dvadsaťpäť krajinách sveta a každoročne prilákajú cez tri tisícky mladých nádejných golfistov. Na snímke Sir Nick Faldo.

nedeľa 5. júna 2011

Železá Cobra S3 - recenzia

Dostali sa mi do rúk nové palice Cobra S3 z dielne Cobra Puma. Na prvý pohľad vás zaujmú svojou dvojfarebnou kombináciou, ktorou sa Cobry na prvý pohľad odlišujú od ostatných želiez a to je čierna so žltou, kedy čierna je aj na líci palice. Palice sú pekne vyvážené a grip sa príjemne drží. K dispozícii k nim môže byť aj cart bag Cobra C-11, ktorý je k dostaniu v troch farebných verziách.

Čo ma zaujalo ako prvé, bola práve čierna farba na líci a krčku palice. Dôvod je jednoduchý a pritom veľmi praktický - atraktívna tmavá farba hlavy pri založení neoslňuje a môžete tak hrať aj za veľmi slnečných dní, bez toho aby Vám palica hádzala do očí nepríjemné odlesky. Geniálne, že? :)



Avšak to nie je zásadna novinka, ktorú tieto palice ponúkajú. Tou prevratnou novinkou u želiez je deväťbodový sweetspot, ktorý rovnako ako u driev Cobra S3 maximalizuje sweetspot pre optimálne rany. Za oblasťou sweetspot je skrytá termoplatiscká uretanová vložka, ktorá tlmí nežiaduce vibrácie a zároveň šetrí hmotnosť, ktorá bola rozmiestnená do optimálnych miest pre najlepší výkon. Pätka je strednej šírky a tvarovaná tak, aby ľahko prechádzala rôznymi terénmi.

Model S3 je určený pre hráčov a hráčky s HCP 35 a nižšie. V štandardnej konfigurácii sú osadené veľmi kvalitnými oceľovými shaftami Nippon 1030, ktoré majú miesto ohybu pre stredne vyššiu trajektóriu letu loptičky. Grafitové shafty sú v štandarde tiež veľmi kvalitné a to Aldila NV-3 v tvrdosti Lady, Senior, Regular a Stiff. Tieto palice si možno v autorizovaných strediskách nechať upraviť (a kvôli záruke odporúčam naozaj len autorizované strediská). Síce si na ne pár dní počkáte, ale zato budete mať istotu, že vám budú perfektne sedieť v ruke.

Vyberte si z ponuky golfových palíc za slušnú cenu.