štvrtok 9. februára 2012

Golf v USA, porovnanie s Českom

Hoci sa golf zrodil v Škótsku, už od polovice 20. storočia sa mu najlepšie darí v Spojených štátoch amerických. V tomto článku si môžete prečítať všetky dôležité fakty a čísla o golfu v USA. A že je veru čo závidieť az čoho brať inšpiráciu!

V Spojených štátoch hrá v súčasnosti golf približne 29 miliónov obyvateľov. Do tohto počtu sú započítaní hráči vo veku nad 18 rokov, ktorí hrali aspoň jedenkrát za rok osemnásť jamiek. Ak by sme počítali aj deti a mládež, prípadne tých, ktorí hrali aspoň pár jamiek, potom sa dostaneme k počtu vyše 36 miliónov hráčov. Ide o 11% populácie, čo je zrejme najvyššie číslo na svete (Švédsko 5%, Česko 0,5%).

Vekovo sa najväčšia skupina amerických golfistov regrutuje z kategórie 18-39 rokov, kam patrí približne 45% hráčov. V kategórii nad 50 rokov nájdeme 33% hráčov (v Česku len 20%). Iba 23% amerických hráčov však patrí medzi veľmi aktívne, pretože hrajú viac ako 25 kôl ročne. Ženy tvoria iba 22% z celkového počtu golfistov (naopak v Česku je to 30%). Snáď aj tento veľký nepomer je dôvodom, prečo ženská LPGA v mnohých smeroch zaostáva za mužskú PGA.

V USA bolo pred koncom uplynulého desaťročia približne 16 000 golfových ihrísk. Takmer 12 000 z nich bolo verejných, kam si môže ísť zahrať ktokoľvek. Naopak zvyšné štyri tisícky patrí do kategórie privátnych, kam je vstup povolený len na základe členstva alebo pozvanie člena. Zhruba 15 000 ihrísk má 18 jamiek, ďalšie tisícka má menej. Pred príchodom ekonomickej krízy sa otváralo v USA okolo 150 nových ihrísk ročne, skoro 70% z nich bolo verejných.

Najviac ihrísk je v štátoch Florida (1 073 ihrísk; 18 miliónov obyvateľov), Kalifornia (925 ihrísk; 36 miliónov), Texas (857 ihrísk; 23 miliónov), Michigan (852 ihrísk; 10 miliónov) a New York (822 ihrísk; 19 miliónov). Ide o najľudnatejšie štáty USA, všetky sú na okrajoch krajiny a všetky majú prístup k moru či veľkým jazerám. Štát New York má pritom iba 141 000 kilometrov štvorcových (z toho súš 122 000), nie je teda výrazne väčší ako Česko (78 867) - ale je tu deväťkrát viac ihrísk ako v SR!
Z hľadiska turistického záujmu vedú štáty Florida a Kalifornia, kde sa dá hrať celoročne, ale aj Arizona (juhozápad USA) a Severnej a Južnej Karolina (leží na atlantickom pobreží).

Zaujímavé sú údaje týkajúce sa stavby nových ihrísk. Každé druhé nové ihrisko v USA totiž vzniká v rámci širšieho stavebného projektu, kedy sa stavia aj rezidenčný štvrť či komplex domov. Z hľadiska celkového počtu je v USA asi 22% všetkých ihrísk súčasťou rezidenčných štvrtí. V domoch na ihriskách tiež žije približne 15% všetkých amerických golfistov.

Aká je športová úroveň amerických hráčov a hráčok? Zhruba 22% z nich dokázalo už prelomiť hranicu 90 úderov pri hre na osemnásť jamiek; medzi mužmi je to 25%, medzi ženami však len 7%. Priemerné skóre Američanov je však omnoho vyššia: muži hrajú v priemere 97 rán, ženy dokonca 114 rán. Len 6% hráčov medzi mužmi dokáže prelomiť hranicu 80 rán, u žien je to 1 percento. Snom väčšiny hráčov pritom nie je hranica 80 rán, nieto treba 70. Väčšina by sa uspokojila s hrou okolo 85 rán.

Veľmi zaujímavé je číslo týkajúce sa hendikepu hráčov. Iba 20% hráčov v USA si totiž nejaký hendikep vôbec vedie, pričom priemerný HCP je v ich prípade 20. Zvyšných 80% hráčov žiadny hendikep nemá - nepotrebujú ho. To je diametrálne odlišná situácia od Českej republiky, kde hendikep má prakticky každý a fúra hráčov ho aj kvôli tomu "prežíva". V USA je však iný systém ako v Európe. Najvyššia hendikep je 36 u mužov a 40 u žien; v Európe existuje aj HCP 37 - 54 ako tzv klubový (v Česku má klubový hendikep 55% hráčov). V USA sa tiež hendikep určuje inak - je výsledkom posledných kôl, ktoré ste hrali a výsledok sa počíta sa na rany, nie na stablefordové body. V prípade 5-6 kolies sa určuje podľa jediného najlepšieho výsledku z týchto kôl, v prípade 10 kôl sú to tri najlepšie výsledky, v prípade 19 kolies je to najlepších 9 kôl.

Koľko stojí golf v USA? Priemerná cena za hru na verejnom ihrisku s 18 jamkami sa - vrátane zapožičania autíčka - udáva okolo hranice 40 dolárov. Existujú však aj lacnejšie areály, kde sa dá hrať za 25 dolárov. A vôbec najlacnejšie bývajú verejná ihrisko vybudovaná a vlastnená mestom, kde hra stojí aj pod 20 dolárov (bez autíčka). Avšak vedľa nich sú k dispozícii aj verejná ihrisko určená bohatší klientele a tiež golfistom-turistom. Tu sa ceny pohybujú nad 50 dolárov a niekedy idú aj do niekoľkých stoviek dolárov. Súkromné ​​kluby, kam verejnosť nemôže a kde sa platí ročný paušálny členstvo, nie sú pritom započítané vôbec.

Na celkových tržbách sa v americkom golfe podieľajú najviac hráči, ktorí hrajú často, teda viac ako 25 hier za rok. Tí sa na celkových tržbách podieľajú z 60%. Obvykle utratia hráči 80% peňazí za fýčka, zvyšných 20% pripadá na výbavu: palice, oblečenie loptičky atď Výbava je v porovnaní s Českom podstatne lacnejšie; nový značkový driver stojí v prepočte 4-6 tisíc korún, ale priemerný príjem na domácnosť je v USA asi 86 000 korún mesačne. Na bežne fungujúcom ihrisku sa odohrá 30 000 bicyklov ročne, ihrisko zamestnáva 13 ľudí na plný úväzok a na tržbách prinesie zhruba 1 milión dolárov.

Golf bol až do príchodu Tigera Woodsa rýdzo belochmi záležitosťou. Za posledné roky sa situácia zmenila, ale stále väčšina hráčov pochádza zo skupiny belochov predovšetkým anglosaského pôvodu (tzv. WASP skupina). Afroameričanov je dnes približne medzi 5-7%, rovnako tak hráčov ázijského pôvodu, rastie ale aj skupina hráčov hispánskeho pôvodu.